Vita Andersen

Sig det ikke til nogen

Vita Andersen

Vita Andersen (f. 1942) brød enestående igennem med Tryghedsnarkomaner i 1977.

Læs mere

Claire er kunstfotograf og har for år tilbage haft flere succesfulde udstillinger. Nu arbejder hun hos en reklamefotograf, men drømmer om at kunne leve af sine billeder.

Claires datter, Zarah, er blevet teenager, og Claires nye mand, Adam, er flyttet ind. Claire og Adam elsker hinanden, og Zarah forguder sin papfar. Måske elsker hun ham endda lidt for meget. Claire har vanskeligt ved at navigere i teenagesindets kaotiske univers og svært ved, at Adam og Zarah tilbringer så meget tid sammen.

På den anden side af gaden lever Laura i et voldeligt forhold med Simon. Af og til ringer naboerne til politiet; men Simon kommer hurtigt tilbage, og Laura trives ikke på krisecentrene. Ved et tilfælde bliver Claire vidne til et voldeligt optrin mellem Laura og Simon. Hun fotograferer episoden fra sit vindue. Alt imens fundamentet under hendes egen tilværelse langsomt skrider, bliver hun besat af at afdække Lauras liv. To stærke kvinders veje krydses.

Pressen skriver:


»Vita Andersen har med ’Sig det ikke til nogen’ givet nyt liv til det strømførende lag i sit forfatterskab: drømmen om den lykkelige familie.«
***** - May Schack, Politiken


»Vita Andersen er en sjælden og uundværlig stemme i dansk litteratur … Hun er minken i litteraturens hønsegård, en stille dræber, der afslører middelklassens blide værdier som et overskudsfænomen, ikke alle har råd til.«
- Marie Louise Kjølbye, Information


»… historien er fængslende og karaktererne interessante og dybe … læseværdig på en både ubehagelig og barsk, underholdende og medrivende måde. «
**** - Christine Fur Fischer, Fyens Stiftstidende 
 

»Vita Andersens ”Sig det ikke til nogen” er en bog, der sidder i kroppen længe efter endt læsning. «
- Rikke Hast, Søndag.dk

Køb bogen

Klik på de grønne links og se de forskellige varianter af denne titel

Titel findes som e-bog , 1.

Camilla Hübbe
Tavs
Pris
249,95 kr.
Forlag
Høst & Søn
Type
Hæftet
ISBN
9788763820011
Udgivet
16.05.2012
Sider
168
Illustrator
Rasmus Meisler
Omslagsgrafiker
Rasmus Meisler
Omslagsillustrator
Rasmus Meisler
Oplæser
Oversætter
Læseprøve
Af samme forfatter
  • Moren ville være forfatter. Pigen kunne blive vækket midt om natten, så mor og datter sammen kunne drukne sig i havnen. For der var kommet et nyt afslag fra et forlag. Allerede som toårig kom pigen for første gang på børnehjem. I de følgende år er hun skiftevis hos sin psykisk ustabile mor, hos tanter og onkler, i vildfremmede menneskers varetægt, på forskellige institutioner og børnehjem. Indigo er en forfatters kamp for på én gang at huske og skrive om en kaotisk barndom. Her er det barnet, der forsøger at huske, og forfatteren, der modstræbende dykker ned i erindringens mørke og møder fortrængte og glemte dæmoner. Indigo blev indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris 2018. Pressen skriver: »Den 75-årige Vita Andersen skriver sig dybt overbevisende igennem en håbløs barndom.« ***** – Jyllands-Posten »Det er hjerteskærende og tankevækkende, og det vil fremkalde identifikation og barndomserindringer hos enhver læser … Vita Andersens ultraenkle prosa er stærk, fordi den rammer følelsen og sansningen rent.« **** – Politiken »Indigo er hjerteskærende erindringsfragmenter fra en ustabil barndom. Virkeligheden bliver et flimrende hulter-til-bulter af sansninger og tankespring – og det fortællende jeg opløses for øjnene af læseren … Uden Vita Andersen ville verden være en meget speciel forfatter fattigere.« – Information »Skriften og forfattersubjektet synes trods en klar trodsighed og modstandstrang underlagt og determineret af barndommen. Det giver værket en appellerende anspændthed og et sympatisk udtryk af håbløshed.« **** – Berlingske »Det er en vedkommende og nødvendig beretning om en barndom, der ikke just var blød og god.« **** – Nordjyske Stiftstidende »Som i sit øvrige forfatterskab kredser Vita Andersen her om svigt, savn, identitet og kærlighed. Og hun gør det godt. Romanen hænger sammen både indholdsmæssigt og sprogligt, og de mange og gentagne svigt … fremstår ekstra grusomme, fordi de bliver set gennem et håbefuldt og lidt naivt barns øjne.« – Bibliotekernes Lektørudtalelse  

  • Tryghedsnarkomaner og Hold kæft og vær smuk udgives nu i ét samlet bind og med forord af Olga Ravn. Vita Andersens gennembrudsbøger har klassikerstatus og rummer en kvindelig erfaring, som er lige aktuel nu som dengang. Vita Andersen brød enestående igennem med debutdigtene Tryghedsnarkomaner i 1977. Ikke alene solgte digtsamlingen over 100.000 eksemplarer, den skildrede en kvindelig erfaring, som ikke var set i litteraturen før, og titlen blev et begreb i det danske sprog. Den hudløse skildring af den moderne kvinde, og af længslen efter kærlighed og bekræftelse, der dulmes gennem sex eller overforbrug, talte til en hel generation. Med Hold kæft og vær smuk udfoldede Vita Andersen disse temaer i novelleform, og har siden gjort det til det strømførende lag i sit forfatterskab. Dengang som i dag er Vita Andersen en usædvanlig stærk stemme i dansk litteratur med sin på en gang sårbare og sylespidse prosa, båret af en stærk autenticitet.     

  • "– Marco har det godt, sagde Pablo. I vindueskarmen stod fire tandbørster i et sølvbæger. Tandbørsterne var så slidte, at børsterne lå ned. De lignede visne kronblade på blomster. – Hvad med Marcos tænder, spurgte hun, fuldstændigt åndssvagt. Mange selv helt unge mænd og kvinder i Marokko manglede flere tænder i munden. To fortænder, så et hul, så en tand til. – Marcos tænder har det fint, sagde han. Anna Zoë mærkede en lyst til at tage alle disse tandbørster op i hånden, en efter en og spørge: Er det Marcos? Eller den? Eller den? Og så smide dem på gulvet og skrige." Anna Zoë er gift med Pablo. Hun var barnestjerne og er nu vært i tv's boligprogrammer, han er adoptivbarn fra Marokko og chef for en større møbelvirksomhed, sammen har de sønnen Marco. Da Pablo ganske uventet bliver fyret fra sit job, bliver han besat af tanken om at finde sin biologiske familie. Uden Anna Zoës vidende rejser han til Marrakesh med Marco. Anna Zoë følger efter og møder en fremmedartet kultur og en Pablo, der ikke er villig til at lade hende få Marco med tilbage til Danmark. I det fattige indtryksmættede nordafrikanske land med de fremmede skikke begynder den fashionable medieberømthed at miste overblikket og grebet om sig selv.  

  • En roman i to parallelle spor. Amandas barndom og voksenliv. I barndommen bliver hun fjernet fra hjemmet og kommer på børnehjem og i familiepleje. En ensom og kuldslået opvækst, der gør hende til en følsom overlever. Som voksen bliver hun gift med Thomas, der har en helt anden baggrund i det københavnske jetset. Deres forgudede lille datter, Laura, skal have al den varme og kærlighed, Amanda ikke selv fik. Men der er hårde modspillere, bl.a. Thomas’ ekskone, en skandaleomsust skuespiller, og hendes datter med Thomas, Louise, som skal bo hos sin far og hader og bekæmper Amanda med alle midler. Et spring til siden og Amanda kan fældes.

Se flere

Cicero er en del af forlagshuset Rosinante & Co.

OK

Høst & Søn er en del af forlagshuset Rosinante & Co.

OK


OK

Rosinante er en del af forlagshuset Rosinante & Co.

OK

Samleren er en del af forlagshuset Rosinante & Co.

OK