Forfatter

Tomas Tranströmer

Tomas Gösta Tranströmer(1931-2015) og er en af Sveriges mest anerkendte digtere. Udover digter, forfatter og oversætter var han også uddannet psykolog fra Stockholms Universitet. Tomas Tranströmer debuterede i 1954 med 17 dikter og blev hyldet som et ungt geni.

Han anses for en af de vigtigste europæiske og skandinaviske digtere efter anden verdenskrig. Hans værk har haft stor betydning både nationalt og internationalt og er oversat til hen ved 50 sprog.

Tranströmer modtog i 1990 Nordisk Råds Litteraturpris og i 2011 fik han Nobelprisen. Året efter blev han ramt af en hjerneblødning, der bl.a. betød, at han mistede stemmen. Heldigvis afholdte det ham ikke fra at skrive.

Tranströmer var en glimrende pianist, og i hans digtning er der ofte referencer til både klassisk musik og jazz. I 2007 udkom på dansk Airmail, der er en brevveksling mellem Tomas Tranströmer og hans amerikanske oversætter og gode ven, digteren Robert Bly. Tranströmers Samlede digte er udkommet som en del af Rosinantes klassikerserie i 2011.

Af samme forfatter
  • Tranströmer holder en varig position i den svenske lyrik og har med sin overraskende metaforik og sansemættede strofer hentet inspiration hos blandt andet Liszt og Wagner. Nobelprisen i litteratur 2011 blev tildelt svenske Tomas Tranströmer (f. 1931), digter, oversætter og psykolog. Han har gennem årene udgivet en række digtsamlinger, alle med en stilbevidst forankring i det musikalske, det sanselige og det naturbårne. Døden og erindring er konstante tematikker og forener det nøgterne med det nære og det indsigtsfulde med spinkle idyller. Samlede Tranströmer rummer hele æuvret - bortset fra Air mail - og heri forenes nøgterne, nære, spinkle og indsigtsfulde digte fra et langt og rigt forfatterskab. Hans internationale gennemslagskraft er stor og bøgerne er oversat til 50 sprog. Klassikerudgaven er redigeret af lyrikeren Peter Nielsen, der gennem alle årene har oversat Tranströmer til dansk. Svenska Akademien: » ... Fordi han i fortættede, gennemlyste billeder giver os ny adgang til det virkelige.« Tomas Tranströmer tildeles Nobelprisen i litteratur 2011. Pressen skriver: »Med Samlede Tranströmer i Peter Nielsens fine oversættelse og med forord af Morten Søndergaard bliver forfatterens 80 år smukt markeret på dansk. Tomas Tranströmers stemme bringer en ordløs verden inden for rækkevidde på alle sprog. Så meget poetisk magi samlet på 300 sider.« ****** – Jørgen Johansen, Berlingske Tidende »Her er en mand, der aldrig gav sig. Som satte sin vilje til poesi og musik over rigdom og berømmelse og endte med at blive den berømteste af dem alle. På ord, der kan være i et eneste, enestående bind. Der er grund til at kippe med haydnflaget.« ****** – Thomas Bredsdorff, Politiken  

Cicero er en del af forlagshuset Rosinante & Co.

OK

Høst & Søn er en del af forlagshuset Rosinante & Co.

OK


OK

Rosinante er en del af forlagshuset Rosinante & Co.

OK

Samleren er en del af forlagshuset Rosinante & Co.

OK