Forfatter

Joseph Roth

Joseph Roth(1894-1939) blev født af jødiske forældre i Brody, Østrig-Ungarn (nu Ukraine). Han var en betydningsfuld forfatter og journalist og Roth regnes for en af mellemkrigstidens fineste prosaister. Han studerede filosofi og tysk litteratur i Wien, men afbrød studiet og meldte sig til den kejserlige hær under første verdenskrig.

Roth debuterede i 1923 med Hotel Savoy og skrev en lang række samtidsromaner samt essays og artikler baseret på sine stadige rejser og ophold i europæiske storbyer, hvor han med klarsyn og pessimisme forudså den nazistiske katastrofe. Han boede selv i en årrække i Berlin, men forlod Tyskland i 1933 og døde i landflygtighed i Paris.

Udover Radetzkymarch(1932) er værkerne Mendel Singer(1930) og Legenden om den hellige dranker(1939), Job(2009), Leviathan og andre fortællinger(2010) og Kong Salomons tempel i Berlin(2010) udkommet på dansk.

Af samme forfatter
  • Radetzkymarch er fortællekunst af fineste karat. Med lidenskab, indsigt og medfølelse levendegør Joseph Roth det østrig-ungarske kejserdømmes sidste dage. Med Radetzkysmarchens fejende trommehvirvler begynder og slutter denne stort anlagte roman om den slovenske familie Trottas liv gennem tre generationer – fra  midten af det 19. århundrede til første verdenskrig. Under slaget ved Solferino i 1859 redder den unge løjtnant Josef Trotta kejser Franz Josefs liv. Josef adles, og familien rykkes ud af de vante rammer. Josef, der nu er friherre Trotta von Sipolje, træder i protest ud af hæren og tvinger sin søn Franz von Trotta til at blive jurist. Men skæbnefællesskabet med det habsburgske dynasti er ubrydeligt, og Josefs barnebarn Carl Josef, romanens hovedperson, må mod sin vilje vælge en militær løbebane. Som kavaleriofficer lever han på gudsforladte garnisoner rundt om i det vidtstrakte rige og har kærlighedsaffærer, æreskonflikter og pengesorger, men er uden sans for godsejerfester, dueller, parader og militærmusik. Med mordet i Sarajevo i 1914 mister han den sidste rest af sin tro på den gamle orden og forlader hæren. Radetzkymarch udkommer i Rosinantes klassikerserie med forord af Kristian Ditlev Jensen. Pressen skriver:  »Roth er en forfatter, der kan kombinere de store episke linjer med sansevækkende detaljeskildringer. Han kan panorere over felttog og folkemængder i farvestærke skildringer af multikulturel brogethed, han kan zoome ind på en dråbe af væske fra kejserens næse, han kan lade os føle mikroklimaskiftene på en kvindeskulder. «  – Lilian Munk Rösing, Information   

Cicero er en del af forlagshuset Rosinante & Co.

OK

Høst & Søn er en del af forlagshuset Rosinante & Co.

OK


OK

Rosinante er en del af forlagshuset Rosinante & Co.

OK

Samleren er en del af forlagshuset Rosinante & Co.

OK